25 Mart 2019 Pazartesi

PROJE SUNUMU: "Bağımsızlık Mücadelesinin 100. yılında Cumhuriyet Sempozyumu" Proje Sunumu ve Proje Koordinatörü: Fırat ERGÜL, Ankara - Mart 2019

Bağımsızlık Mücadelesinin 100. yılında Cumhuriyet Sempozyumu
Proje Sunumu ve Proje Koordinatörü: 
Fırat ERGÜL 

Yurdumuzun bağımsızlık mücadelesinin 100. yılında tarihsel bir değerlendirme, geçen yıllar içindeki süreç ve olayları anlamlandırma ve bugünümüzü anlayarak geleceğe ışık tutabilme toplumumuzun tüm kesimleri için vazgeçilmez bir öneme sahip hale gelmiştir. Ulusal ve uluslararası düzeyde, Türk Milletinin ya da Türkiyelilerin ayrıştırılması, farklılıkları zenginlik olarak gören tarihsel geleneğimiz yerine ayrıştırıcı unsurlar olarak ortaya konması toplumumuzun birlikteliğini zorlayıcı koşullar yaratmış ve halen yaratması istenmektedir.

Tamda bu noktada yapmak istediğimiz, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, bağımsızlık mücadelemizi başlatmak için 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktığında Nutuk’unda da belirttiği şu bakış açısı ve cümlelerdir. “19 Mayıs 1919 günü Samsun’a çıktım. Genel durum ve görünüm: ...”Atatürk içinde bulunduğu dönemi Türk milletinin karakteri, halihazırdaki durumu, olanakları ve kabul edebilirliği noktasında değerlendirmiş ve tarihsel, sosyolojik, askeri ve örgütsel anlamda kurtuluş mücadelemiz süreçlerini Nutuk’ta anlatmıştır. Bugün üzerinden 100 sene geçen bu değerlendirmenin ilk gününde (19 mayıs 1919) küresel ve ulusal düzeyde yeniden bir değerlendirme ile Türk toplumunun ve devletimizin itibarının sosyo-ekonomik, askeri, eğitim vd. alanlarda uluslararası yerinin değerlendirilmesi ihtiyacı hem tarihsel bir görev hem de rota kontrolü anlamda değerli olacaktır.

Yüz sene önce bir büyük akıl, deha, lider bu düşünce ile bizlere bugünleri armağan eden atalarımızla beraber bugünlere gelmemizin yolunu açmış ve tüm dünyaya da esin kaynağı olmuşlardı. Peki bugün neredeyiz? Yüz yıl önce hedeflenen bağımsızlık, üretim ve insan odaklı devlet, eğitimi öncülleyen, çağdaş yön, özgürce yaşama hakkını kutsamış akıl, hala bunlara sahip miyiz? Devlet ve vatandaşları olarak neleri hedefledik ve tarihsel süreç, dünya savaşları, ekonomik ve siyasi süreçler bizi nereye götürdü?

Neredeyiz?

Etkinlikle beraber ulaşılmak istenen amaç, yüz yıl önce tüm dünyaya ve dünyanın dev ülkelerine karşı, karakterli, birlikte hareket eden ve anlamlı bir amaç için mücadele eden halkımızın, bugün gelinen noktada nerede olduğumuzu görebilmesi, kendisini ve ülkemizin dünyadaki yerini tarihsel süreçle beraber değerlendirmesi, bugünümüzün ve nerede olduğumuzun iyi anlaşılmasıyla beraber önümüzdeki yıllar için ortak akılla oluşturulacak bir halkçı programın öneminin vurgulanması ve hatta planlanmasıdır. Birlikten kuvvet doğar sözünü Çanakkale’de atalarımızın tüm dünyaya silinmeyecek izlerle kazıdığı, yüz yıl önce kimsesiz kalmış bir Anadolu halkının, yeniden bağımsız ve özgür bir ülke kurarak bizleri bugünlere taşıdığı kurucu aklı anlamak ve yeniden toplumun tüm kesimleri olarak birlikte hareket edebilen, en azından birbirlerine karşı saygılı ve anlayışlı olabilen fabrika ayarlarımıza dönerek, politikada,sanatta, eğitimde, iş hayatında ve aslında hayatın her alanında gelişim aklımıza yeniden erişmektir. Türkiye Cumhuriyeti’inin, yurdumuzun çocuklarına, gençlerine en iyi geleceği hazırlayarak onlara ülke yönetimini emanet etmek, sanatla, teknolojiyle, ekonomik özgürlüğe sahip iyi eğitimli bireylerden oluşan bir Türkiye Cumhuriyeti’ni yeniden dünya sahnesinde ön sıralara taşımak için bu çalışma önem arz etmektedir.

Çalıştayda, yurdumuzun bilimsel bakış açısıyla değerlendirilerek, askeri, siyasi, ekonomik, eğitimsel, sosyolojik, felsefi, psikolojik, kültürel, sanatsal vb. alanlarda çalışmalar yapmış akademisyenler ve öncü fikir insanlarınca, halktan bireylerin ve iş dünyası temsilcilerinin de yer alacağı şekilde yeniden anlama, anlamlandırma ve çağdaşlaşma sinerjisinin oluşumu hedef olarak görülmektedir. Mustafa Kemal Atatürk’ün evrensel bakış açısı ve milli duruşuyla başlayan bağımsızlık mücadelemizi, bugün küresel dünya düzeni içinde yeniden değerlendirmek ve yeniden halktan yana ve dost ülke Türkiye Cumhuriyeti’ne ulaşabilmek de değerli olacaktır.

Yapılması düşünülen etkinlikte, işte bu tarihsel süreci farklı anabilim dalları akademisyen ve fikir önderlerince değerlendirmek, özellikle kurucu iradenin aklını anlayabilmek adına Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının çizdiği yolda nerede olduğumuzu görebilmek,etkinlik boyunca farklı sanatsal aktivitelerin de içinde yer alacağı, halkın katılımına açık, internet ve TV yayınlarıyla tüm topluma ulaşabilmesi düşünülen bir sempozyum/çalıştay düşünülmektedir. Burada asli amaç, anlamsız hayatları, mutsuz bireyleri ve sosyo-ekonomik nedenlerden dolayı hayatta savrulmaya yüz tutturulan Türk toplumunu yeniden birliktelik, huzur, ekonomik olarak gelişim ve çağdaşlaşma ile ülkemizin ve milletimizin geleceğe dönük birlikteliğini sağlayacak bilimsel, toplumsal,aydınlanmacı ve devletçi bir sinerjiyi yaratabilmektir.

Proje Koordinatörü: Fırat Ergül
İletişim: firatergul21@hotmail.com

Farklı fikir, görüş ve eleştirileriniz bizim için değerlidir. Proje kapsamında görev almak ya da katkı sunmak isteyenler açıklayıcı bir metinle iletişim adresimize e-posta gönderebilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder